Permis portarmă. Cursuri portarmă. Poligon de tragere.

România, țara cu cele mai puține arme din UE

03 Februarie 2014

România se află pe ultimul loc în Europa privind numărul de arme pe cap de locuitor, potrivit unei statistici a poliției. Rapoartele arată că în prezent, în România sunt înregistrate 164.298 de persoane fizice ce dețin 214.015 arme (117.632 arme letale - 0,59 la 100 de locuitori și 96.383 arme neletale - 0,48 la 100 de locuitori).
Din totalul armelor letale deținute de persoanele fizice, 103.381 sunt arme de vânătoare, iar 8.105 sunt arme de tir, ceea ce reprezintă aproximativ 95% din total.
În 10 luni ale anului 2013, la nivel național, au fost dispuse peste 4.800 de măsuri de anulare sau suspendare a dreptului de deținere, port și folosire a armelor. 95% din armele letale deținute de persoanele fizice sunt arme de vânătoare și tir, se arată într-un comunicat al Poliției Române.
În cele 10 luni ale anului în curs, la nivel național, au fost dispuse 3.791 de măsuri de anulare și 1.031 de măsuri de suspendare a dreptului de deținere, port și folosire a armelor letale și neletale, atât ca urmare a acțiunilor naționale desfășurate în perioada menționată, cât și pe baza datelor și informațiilor obținute de polițiștii structurilor de arme, explozivi și substanțe periculoase.
De asemenea, au fost indisponibilizate în vederea confiscării 2.869 de arme și 167.658 bucăți cartușe de diferite calibre, comparativ cu 1.857 de arme și 62.964 de bucăți cartușe indisponibilizate în perioada similară a anului precedent.
Vedeți în documetul atașat o statistică privind proprietatea legală asupra armelor de foc și omuciderile cu arme de foc.
Comparativ cu alte state, al căror număr de locuitori este mai mic decât cel al României, trebuie menționat că țara noastră, în anul 2012, se situa pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește numărul de arme de foc letale pe cap de locuitor, respectiv 0,7 arme la 100 de locuitori. În acest sens exemplificăm Ungaria cu 5,5 arme, Bulgaria 6,2 arme, și Austria 21,9 arme.
În ceea ce privește criminalitatea în domeniul armelor și munițiilor, datele statistice înregistrate la 10 luni 2013 evidențiază în continuare faptul că România nu reprezintă o piață ilegală pentru operațiunile cu arme de foc, acest fenomen având un caracter izolat.
De asemenea, infracțiunile la regimul armelor și munițiilor, comise cu arme de foc, deținute legal sau ilegal, au reprezentat un fenomen izolat, cauzele care au stat la baza acestora fiind în marea lor majoritate conflicte spontane sau accidente de vânătoare.
În România legislația în materie stabilește condiții clare pentru autorizare (bonitate judiciară, verificări specifice, control la domiciliu etc.), însă în alte state, armele cu gaze iritant lacrimogene și aer comprimat se circumscriu unui regim juridic permisiv.Anul acesta, polițiștii au făcut verificări la comercianții de arme bulgari pentru obținerea de date cu privire la cetățenii români care ar fi putut achiziționa arme din Bulgaria și care nu au respectat circuitul legal de autorizare în țara noastră.